22 studenten fotografie brachten een week met asielzoekers door en verwerkten hun ervaringen in persoonlijke projecten. ‘We voelden ons alsof we van alles waren afgesneden.’

De derdejaars studenten van Saint-Luc in Luik brachten één week in St. Elisabeth-Haus in Manderfeld door. Dit door het Rode Kruis beheerde huis in het Duitstalige deel van België is een opvangcentrum voor asielzoekers. Het biedt onderdak aan gezinnen en alleenstaanden uit meer dan veertig verschillende landen.

© Alexandre Duy Nguyen

© Layla Saäd

© Axelle Latour

De persoonlijke projecten die uit deze ervaring voortvloeiden zijn heel verschillend in stijl. Zij weerspiegelen de verschillende standpunten je als fotograaf kan innemen, van participerend tot observerend van een afstand.

De titel die de studenten kozen voor de gezamenlijk presentatie, Where I am, I don’t know, is een fragment uit een tekst geschreven door een bewoner tijdens een workshop. ‘We hebben ervoor gekozen, omdat het een gemeenschappelijk gevoel vertegenwoordigt dat zowel door de bewoners van het centrum als door ons wordt ervaren. In tegenstelling tot de asielzoekers waren we niet ver van huis, maar we deelden met hen dezelfde angsten en gevoelens als verbijstering, verstikking of zelfs opsluiting. We voelden ons alsof we van alles waren afgesneden.’

© Robin Nissen

© Marie Jourdain

De studenten zijn van plan om een fotoboek uit te brengen en een tentoonstelling te organiseren in Centre Culturel des Chiroux en Cité Miroir in Luik. Om de nodige middelen bij elkaar te brengen  hebben ze een crowdfunding campagne gelanceerd die nog t/m 7 oktober loopt.