…Jos van Rey, de opera

Er komt dus een opera over de van corruptie verdachte politicus Jos van Rey. Een opera over hoog gegrepen ambities, de almacht van het geld, de corruptie van de machtigen? Wagner bouwde er zijn opus magnum Der Ring des Nibelungen mee op. Maar Van Rey, zijn kompaan Piet van Pol en de solliciterende burgemeester Ricardo Offermans die de telefoon op de haak had moeten gooien?

Is zo’n affaire niet te banaal voor een project van schone kunsten? Helmert Woudenberg zette een paar jaar geleden een overtuigend theaterstuk neer over een andere maat in het kwaad: de Gulpense deken Joep Hafmans.

Er werd gezaaid in het tuintje van bariton Sef Thissen en het hofje van sopraan Fenna Ograjensek door Jos Frusch, directeur van het Openluchttheater in Valkenburg. Of ze niet eens wilden peinzen over een stuk met een actueel verhaal? Op dat moment domineerde El Rey, zoals Jos van Reys geuzennaam tegenwoordig luidt, de media. Intrige, machtsmisbruik en bedrog zijn van alle tijden, dachten de zangers. En de laatste representant in deze lange rij is de Roermondse politicus – hoe de rechtszaak tegen hem ook gaat uitpakken. Het boek El Rey van de journalisten Theo Sniekers en Hans Goossen zal als bron voor de tekst dienen, heeft de aangezochte libretto-schrijver Frans Pollux al laten weten. Hij zal zich ongetwijfeld vermaken om over het telefoongesprek tussen Van Rey en Offermans, over diens sollicitatie naar het burgemeestersambt in Roermond, een duet te schrijven.

Sef Thissen heeft zich inmiddels verbaasd over de enorme publiciteit die het plan kreeg. De enige die zich tot nu van commentaar onthoudt, is de politicus en ex-verzekeringsagent zelf. Jos van Rey – de opera krijgt geen scenische uitvoering. Musical-zangeres Suzan Seegers zal het verhaal vertellen, Thissen en Ograjensek zullen in het dialect aria’s en duetten zingen, op muziek van Verdi, Mozart, Puccini, Bizet en Bellini.

Volgens Sef Thissen is het niet de bedoeling om de beroemde deunen te besmeuren of er een operakarikatuur van te maken door ze op de huid van Van Rey te schrijven. Hij belooft waardigheid. Hij zal de geplaagde politicus, hij was ooit wethouder van cultuur in Roermond, ook beslist uitnodigen voor de première. Van Rey inschattend zal hij met een minzaam lachje op de eerste rij plaatsnemen. Met Piet van Pol links van hem, en rechts zijn advocate. Thissen maakt zich geen zorgen. Het zal zo’n vaart niet lopen. Soms moet hij er om gniffelen. Dat Jos van Rey met zijn soap heeft aangezet tot cultuur.

De aanvragen om de opera ook elders te spelen, stromen binnen. Twaalf stuks zijn het er al. Of ze gehonoreerd kunnen worden, is vooral afhankelijk van de agenda’s van de musici. De première is hoe dan ook op 30 augustus in het Openluchttheater in Valkenburg. Met of zonder applaus van de protagonist.