In de donkere dagen voor de tweede lockdown waren we door Binnenhof-watchers Ron Fresen en Xander van der Wulp al gewaarschuwd. Er was tweespalt in het kabinet over de verstrenging van de corona-restricties. 

Tweespalt in het kabinet. Het armageddon kon nu niet ver weg meer zijn.

Aan de ene kant van de spalt zat de zorg-lobby, die het hele land achter slot en grendel wil.  Aan de overzijde maakte de voor versoepeling pleitende economie-lobby zich breed: iedereen kon zien dat de fut er bij de staafdiagrammen wel zo’n beetje uit was. 

Toen kwam de persconferentie. Mark keek zo vaak naar Hugo, de boodschap was niet te missen: er zat een – gedeeltelijke – aanscherping aan te komen. En te was zo’n janboel dat de minister van malle schoenen het weer mocht uitleggen.

Begraven mag met dertig, trouwen met twintig personen. Het verschil zal wel te maken hebben met de uitwerking van alcohol op trouwgasten. Tekst en uitleg in de ministerraad kwam van Ferd, die is immers ervaringsdeskundige.

Grootwinkelbedrijven bleven open, de timeslots bij de Action blijken immers prima te werken. De musea moesten dicht; veel te gevaarlijk, met die duizenden opeengepakte bezoekers in de overvolle gangen, trappenhuizen en zalen. 

Bij tennis ging het dubbelspel in de ban. Logisch. Een tennisbaan meet 130 vierkante meter, dat is meer dan dertig vierkante meter per speler. Te gevaarlijk vanwege de wolken vol aerosolen die boven de tennisparken hangen. 

Sportscholen bleven open, zwembaden moesten dicht. De miljoenen nertsen in de Brabantse fokkerijen, zeg maar de vleermuizen in het Nederlandse corona-landschap, worden gespaard en mogen gezellig virusjes blijven rondblazen. Vliegvakanties daarentegen worden verboden – behalve naar Curaçao.

Inmiddels was het muntje wel gevallen. Deze lockdown-plus is er niet om het virus in te dammen, nee, de ministeriële janboel bevatte de openingszetten van het verkiezingsseizoen. Hier waren niet de virologen en epidemiologen aan zet, noch de socio- en psychologen die nu ook mogen mee-adviseren. Niks tweespalt: de populisten in het kabinet waren aan het kwartetten geslagen om hun kiezers te bedienen. 

Nu het museum dicht is en de tennisbaan taboe, zal ik mijn sinds maart opgeschorte abonnement van de sportschool weer in gang zetten. Het lijkt me er overigens best veilig. Een VVD’er met een nertsmantel heb ik er nog nooit gezien. 

WIDO SMEETS