Voorbeeldige nestvlieders. Het lijkt een wat vreemde titel voor een tentoonstelling, maar enige close reading maakt duidelijk wat de bedoeling is.

Vijf kunstenaars, geboren en in de meeste gevallen ook getogen in de dorpen van de gemeente Leudal. Tegenwoordig wonen ze in Amsterdam, Breda, Tilburg, Maastricht en Stockholm en schilderen, tekenen, maken maquettes of films. Ieder op hun eigen terrein hebben ze succes. Voorbeeldige nestvlieders brengt ze voor een paar weken terug naar het land van herkomst.

Het brein achter de tentoonstelling is Jan Peeters, zelf kunstenaar en onvermoeibaar voorvechter van een zo breed mogelijke verspreiding van kunst en cultuur in Midden-Limburg. “’Voorbeeldig’ klinkt misschien een beetje arrogant”, lacht hij, “maar hoort het niet bij kunst om een voorbeeld te geven, om aan het denken te zetten? Voor ons slaat het ook op de, laten we maar zeggen, museale kwaliteit van het werk van deze kunstenaars.”

Het begrip ‘nestvlieders’ is volgens Peeters een knipoog naar oud-academiedocent Co Sarneel, die ooit stelde dat Limburg “zijn nestgeur verslijt voor cultuur”. Peeters: “Deze vijf kunstenaars zijn weliswaar uitgevlogen, maar op een bepaalde manier komen ze toch uit hetzelfde nest. We willen ze niet neerzetten als ‘profeten in eigen dorp’. Wel hopen we dat ze kunnen bijdragen aan een bredere blik op beeldende kunst in Leudal.”

Hij kan het niet laten, Jan Peeters.

Voorbeeldige nestvlieders. Van 7 september t/m 6 oktober in het Gemeentehuis Leudal te Heythuysen. Ma-do 10-16 uur, zo 14-17 uur. www.kunstencultuurleudal.nl