Alles is één bij Ina Matt

Productontwerpers buigen zich over interieurs en zelfs architectuur. Grafisch ontwerpers ontwerpen producten. En architecten verbeelden hun planologische visies in meeslepende grafische ontwerpen. Kenmerkend voor deze tijd is dat de verschillende ontwerpdisciplines elkaar meer en meer overlappen.

Ontwerpers Matthijs van Cruijsen en Ina Meijer, samen het ontwerpersduo Ina Matt, zijn zelfs pioniers in deze multidisciplinaire werkwijze. Ina Matt verzorgt interieurarchitectuur en styling van huizen, winkels, restaurants, hotels en werkplekken, zoals de Raad van State, waarvoor een linnen wandbespanning en de kleurcombinatie voor een restauratie werden ontworpen. Daarnaast doet de studio diepgravende kleuronderzoeken voor diverse producenten, en ontwerpt een visuele identiteit voor merken en bedrijven.

Ondanks dat brede pallet aan activiteiten heeft Ina Matt een uniek en herkenbaar handschrift, dat zichtbaar is in zowel in permanente interieurs als in tijdelijke projecten waaronder een beursstand voor Koninklijke Tichelaar Makkum. De heldere interieurs kenmerken zich door de grote samenhang, zonder daarbij het oog voor de afzonderlijke details te verliezen. Kenmerkend daarbij zijn een ingetogen kleurpalet en speelse details, zonder daarbij te vervalen in een voorspelbare ironie. Hightech materialen worden moeiteloos gecombineerd met ambachtelijk handwerk. De vormen zijn overwegend organisch, vaak rond, wat de zachte vriendelijke uitstraling van hun interieurs versterkt.

Tegelijkertijd komt het unieke karakter van elk project optimaal tot uitdrukking door diepgaande gesprekken met de opdrachtgevers. Ook wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de bestaande bebouwing, waardoor de interieurs van Ina Matt een vanzelfsprekende uitstraling hebben – alsof ze door de jaren zijn gegroeid tot wat ze zijn. Maar door de verrassende kleur- en vormtaal zijn hun ontwerpen ontegenzeggelijk modern. Daarbij worden gebruiksgemak en commerciële aspecten als routing en logistiek nooit uit het oog verloren.

Uitgerekend de meest subtiele ontwerpen van Ina Matt – de vele woonhuizen die ze inrichtten voor kritische opdrachtgevers als typograaf René Knip, grafisch ontwerper Anthon Beeke en trendforecaster Li Edelkoort – zijn minder zichtbaar voor het publiek. In de eigen woon- en werkruimte in een verbouwde boerderij in de Friese weilanden bij Pingjum zijn de authentieke elementen als de houten dakconstructie en de bakstenen muren gecombineerd met eigentijdse elementen als minimalistische schuifdeuren en strakke witte muren. Met welgekozen Dutch design worden avontuurlijke accenten  aangebracht.

De ‘holistische’ werkwijze van het duo Van Cruijsen-Meijer heeft bij de spraakmakende inrichting en conceptontwikkeling van Hotel The Exchange in Amsterdam in 2011 zelfs geresulteerd in een eigentijds ‘Gesammtkunstwerk’. Ina Matt is verantwoordelijk voor zowel het interieurconcept, de visuele uitstraling van het hotel als ook de concrete inrichting van dit fashion inspired hotel met bijbehorend restaurant Stock en de winkel Options. De inrichting van de 61 kamers door studenten van het AMFI gebeurde onder hun supervisie. In een streven naar uniciteit heeft Ina Matt voor Hotel The Exchange verschillende nieuwe  producten ontworpen, zoals een geregen kroonluchter en diverse tegels, in samenwerking met Mosa. Ook zijn muurillustraties aangebracht die weer verwijzen naar het logo en de huisstijl. In dit avontuurlijke ontwerp versmelten interieurarchitectuur, productontwerp en mode tot een totaalconcept. Voor Ina Matt is het paradoxale stijldogma ‘alles is één’ de alledaagse ontwerppraktijk.

Uit het juryrapport:

Studio INA MATT combineert het innovatieve en het traditionele. Hun eigen woonhuis/atelier is met respect voor het bestaande op een heldere nieuwe manier aangepakt. Ze verdiepen zich in het karakter van hun cliënten maar ook in de logistieke en functionele aspecten van de opdracht. Hun kracht ligt ook in het samenwerken met geselecteerde externe partners, waardoor een geheel nieuwe visie op interieurvormgeving wordt gegeven.