In zijn tiende fotoboek ON/OFF geeft fotograaf Martijn van de Griendt (Eindhoven, 1970) zijn persoonlijke kijk op onze consumptiemaatschappij, waarin iedereen permanent in de ON-stand lijkt te staan – en tegelijkertijd verlangt naar OFF-momenten.

De foto’s zijn tot 19 januari te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Speciaal voor Zuiderlucht selecteerde hij vier foto’s en voorzag ze van een korte toelichting.

“Op Lowlands 2018 maakte ik de eerste foto’s van wat uiteindelijk het thema van het boek zou worden. Drie meisjes voor een tent. Twee maken een selfie, de derde is druk met haar make-up. We maken oneindig veel beelden van onszelf, zijn bezig met hoe anderen ons zouden kunnen zien, onze mobiele telefoon loodst ons door het leven en vertelt ons wie we (willen) zijn, waar we zijn, met wie en waarom.”

“Daar stond ik dan als bijna 49-jarige man op een boerenerf in Soest om Katja Schuurman heen te drentelen. Ik zag hoe twee vrouwen haar uit een gesprek met een kind wegrukten om samen met haar op de foto te gaan. Asociaal vond ik dat. Een half uur later was ík het die haar om een gezamenlijk kiekje vroeg. Ik draaide mijn spiegelreflex richting Katja die mij innig omhelsde. Daarna opende ze de staldeuren voor de jaarlijkse koeiendans.”

“Ik liep een middag rond op het hoofdkantoor van bol.com. Het was vlak voor kerst, de drukste periode van het jaar. Ik zag Stephan tijdens een vergadering wegdromen achter zijn laptop met op de achtergrond een slideshow van maagdelijke vakantieplaatjes en een mededeling NO SIGNAL onderaan het beeldscherm. Stond hij nu ‘aan’ terwijl alles uitstond? Of was het andersom?”

“Sabrina (38) en haar broer Marcel (35) doen mee met het jaarlijkse ringsteken op de brommer tijdens het Dorpsfeest in Santpoort. Het supermanpak gaat speciaal omlaag voor de foto. Beiden zijn coach, Sabrina zonder en Marcel mét psychedelische middelen. Marcel geeft zogenaamde triptherapie met magische truffels of paddo’s. ‘Genees uzelf door contact te maken met uw eigen onderbewuste tijdens een truffelceremonie’ staat te lezen op zijn website.”

Document Nederland: Martijn van de Griendt ON/OFF. Van 3/10 t/m 19/1 in het Rijksmuseum (Philipszaal) Amsterdam. Er is ook een gelijknamig boek verschenen. rijksmuseum.nl