Het mag easy klinken, maar liefst niet te veel als easy listening. De Brazilian jazz van Sensuàl gaat een iets ruigere kant op. Deze maand staat de groep in De Nieuwe Nor in Heerlen, geboorteplaats van zangeres Eva Kieboom. “Ik hoop er mijn jeugd weer te zien.”

door Paul van der Steen

De schijnbare zorgeloosheid van de muziek van Sensuàl is niet altijd terug te vinden in de Portugese teksten van die band. Trinta heet het nieuwe album. Dertig. “In een deel van de liedjes gaat het over de dilemma’s van die leeftijdsfase”, zegt zangeres Eva Kieboom, zelf 31. “Geen grote problemen, maar keuzes die zich opdringen. Moet ik misschien aan een andere carrière beginnen? Moet ik een huis kopen? Of juist gaan reizen?”

De thematiek is niet bewust in de plaat gelegd. “Vaak ontdek je zo’n rode lijn pas achteraf.” Over het gewenste geluid hadden de leden van Sensuàl (“We bespreken samen heel erg heel veel”) wel uitgesproken ideeën. Voor de opname van het nieuwe album viel de keuze op een studio in Keulen. “Ze waren er gespecialiseerd in reggae, maar konden ons precies het geluid bieden dat we in ons hoofd hadden: wat dikker, organischer, minder clean. De plaat is grotendeels vastgelegd met vintage apparatuur. Dat hoor je. Onze sound heeft meer ballen gekregen.En er zijn natuurlijk wel wat overeenkomsten tussen de Brazilianjazz van Sensuàl en reggae: de relaxtheid en de warme sfeer zijn vergelijkbaar.”
Het werken aan nieuw materiaal, het werk van Kieboom en toetsenist Emiel van Rijthoven, beschrijft ze als een worsteling. “Je weet dat het ergens zit. Het werkte voor de eerste twee cd’s, dus waarom zou het voor de derde niet werken? Toch ga je twijfelen aan jezelf.” Ze hoort soortgelijke verhalen van collega-muzikanten. “Gewoon liedjes poepen kan bijna niemand. Het fijne is dat Emiel en ik elkaar qua stemming goed afwisselen. Als ik er doorheen zit, jut hij me op en andersom. Vroeger kwam ik vaak met teksten waarbij dan de muziek werd gemaakt. Nu reikten we elkaar vaak meer flarden aan, waaruit als vanzelf nummers ontstonden. Op die manier steek je elkaar aan.”
Zeven jaar bestaat Sensuàl nu. Na het debuut Acústico verscheen in 2008 het album Salve, dat de band de Edison Publieksprijs opleverde. Vaak wordt de formatie in een adem genoemd met Zuco 103, maar die band schurkt wat meer tegen de wereld van dance en elektronica aan. Sensuàl is niet vies van een eigentijdse sound, maar kiest bewust voor een akoestisch geluid.
Kieboom viel voor de Braziliaanse muziek tijdens haar studie op het Utrechtse conservatorium. De vonk sloeg over tijdens een workshop. De muzikaliteit van het Portugees, de sfeer, de melancholie, de ritmiek raakten de zangeres. Bij haar eindexamen werden nog bossa nova’s van anderen gespeeld. Met het kort daarna opgerichte Sensuàl ontstond een eigen repertoire. De taal leerde ze zichzelf aan. “Zo goed als een native speaker zal ik nooit worden, maar spreken en schrijven gaat steeds makkelijker. Op de achterhand heb ik nog steeds een Braziliaanse vriendin die streng controleert.”
De in Heerlen opgegroeide Eva Kieboom begon als kind op dwarsfluit. De liefde voor het zingen ontstond tijdens de afscheidsmusical van de lagere school. Met haar ouders en broer maakte ze tijd lang deel uit van een familiekoor in de wijk Welten. Als puber nam ze zangles bij Jacqueline Fijnaut en in en rond Heerlen zong ze in haar eerste bandjes. Spelen beschouwt Kieboom nog altijd als de ultieme leerschool. Begin dit jaar maakte ze met Sensuàl een tour langs theaters. “Het betekende dat we nog bewuster aan onze performance moesten werken. Dat is leerzaam. Leoni Jansen deed de regie. Ze hielp me onder meer van de tic af om tijdens het zingen vrijwel continu met mijn vingers op de microfoon te slaan. Toen we na de theatertour weer aan clubconcerten begonnen, was het wel afkicken. We waren gewend geraakt aan een vast stramien. Daarom voelde het als een bevrijding om de spontaniteit wat meer ruimte te kunnen geven. Als in we begin volgend jaar weer de theaters ingaan, zullen we de meest ingestudeerde kantjes er ook wel afschaven.”
De komende maanden staat ze weer volop op het podium. Dat op 19 november haar oude woonplaats Heerlen aan de beurt komt, vindt de zangeres ‘hartstikke spannend’. “Door media als Facebook communiceer ik nu weer met mensen die ik jaren niet meer gezien heb. Die weten dat ik straks in de Nieuwe Nor sta. Ik hoop er mijn jeugd weer te zien.”

November jazzmaand
Na een vol oktober (onder meer Jazz Mecca en Jeker Jazz in Maastricht) bezorgt november de jazzfan nog meer keuzestress. Op het programma staan onder meer: Heerlen Jazzt (onder anderen Michiel Borstlap, Eric Vloeimans, de New Cool Collective en Yuri Honing), C-Mine Jazz in Genk (onder anderen Geri Allen, Erik Truffaz en Candy Dulfer), het maandelijkse theaterconcert van Jazz Maastricht (Boi Akih) en de wekelijkse optredens in Café Thembi in dezelfde stad (met in november bijvoorbeeld het Edgar van Asselt Quartet featuring David Schnitter).

Eva Kieboom: “Toch ga je twijfelen aan jezelf.” foto Merlijn Doomernik