Wegdromen in een reuzenradgondeltje en tegelijkertijd genieten van intiem, coronaproof klanktheater. The Colorist Orchestra brengt voor de voorstelling Radman personages als de radman en het kermismolenvrouwtje tot leven. door Mark van de Voort

Hoog verheven boven de stad ontvouwt zich een wonderlijk schouwspel. In de voorstelling Radman van Het Zuidelijk Toneel en Schippers&VanGucht neemt het publiek plaats in een achttien meter hoog reuzenrad. Turend over de stad kan de bungelende reuzenradbezoeker via een koptelefoon en toneelkijker ronddwalen in het verhaal van Radman.

“De stad is een tableau vivant. Als gondelbezoeker speur je in het stadsdecor naar elementen uit het verhaal. Als een film die jezelf creëert”, vertelt Kobe Proesmans van het Vlaamse muziekcollectief The Colorist Orchestra. Het kamerorkest kreeg de opdracht de Radman-vertelling op muziek te zetten. Het idee van Radman komt uit de koker van makers Jellie Schippers en Myriam van Gucht, nadat Het Zuidelijk Toneel hen vroeg om samen een voorstelling in een reuzenrad te realiseren.

Een mooie klus voor The Colorist Orchestra, zeker in onzekere tijden. “We hadden net onze operavoorstelling Rizoom! afgerond voor Opera Ballet Vlaanderen. Onze ode aan de operawereld. Door de crisis is deze grote productie nu uitgesteld”, vertelt Proesmans die samen met collega-slagwerker Aarich Jespers het bonte orkest bestiert. The Colorist Orchestra maakte geregeld uitstapjes in de theaterwereld, maar de meeste cultuurhappers kennen het achtkoppige muziekgezelschap van hun samenwerking met singer-songwriters als Emiliana Torrini, Lisa Hannigan, Cibelle en Howe Gelb. Recent toerden ze nog met de Belgische held Gabriel Rios. “Hij heeft ons letterlijk gestalkt”, lacht Jespers. “Hij wilde dolgraag met ons samenwerken.”

De muziekformule van The Colorist Orchestra is onweerstaanbaar. “We gaan terug naar het skelet van een lied en kleuren de song opnieuw in. Dit doen we met zelfgebouwde, melodische percussie-instrumenten en klassieke instrumenten zoals strijkers”, vertelt Jespers. Invloeden van eigentijdse componisten als Steve Reich en Moondog pik je er zo uit. “Inspiratie voor de arrangementen halen we uit de avant-gardemuziek die volop interessante klankideeën biedt. Zo krijgen we nieuwe beweging en momentum in een popsong”, vult Proesmans aan.

Voor Radman creëren ze verhalende soundscapes die op de koptelefoon zijn te horen. Moodboards noemen ze het zelf. “De soundtrack is in nauwe samenwerking met de makers en schrijfster Gerda Dendooven tot stand gekomen. We brengen personages als de radman en het kermismolenvrouwtje met een uitgebreid emotioneel klankenpalet tot leven. Ook in de wachtrij voor het reuzenrad trakteren we de bezoekers alvast op muziek”, verklapt Proesmans.

 Radman is te zien vanaf 4 september bij Parktheater Eindhoven, en reist daarna door naar Breda, Tilburg, Roosendaal en Helmond. hzt.nl