Naam: Simon Gobert

Geboren: 1980, Sydney

Beroep: Process Expert bij DSM, Sittard

Woont in: Maastricht

Studeerde: International Business aan de Universiteit Maastricht

“Ik ben naar Nederland gekomen vanwege mijn vriendin, die in Gronsveld woonde. Ik heb haar ontmoet toen zij aan het backpacken was in Australië. Ik woonde toen in Sydney. Eenmaal in Maastricht kon ik niet meteen een baan vinden – op wat afschuwelijk werk in een call centre na – en besloot te gaan studeren. Na mijn studie kon ik aan de slag bij DSM. Ik wilde in de chemiesector werken en in Limburg: DSM stond dus bovenaan mijn lijst.

In mijn werk houd ik me bezig met het duurzamer maken van chemische processen. Bijvoorbeeld: hoe kan een bedrijf het aantal vervuilende stoffen in verpakkingen minimaliseren? Het bevalt me goed hier in het zuiden: ik woon met mijn vriendin en ons zoontje van negen maanden net buiten het centrum van Maastricht in een ruim huis met tuin.

Ongeveer al mijn studiegenoten zijn inmiddels weggetrokken. Om die beweging tegen te gaan, zou Limburg zich moeten onderscheiden van andere regio’s, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Ik zou het schitterend vinden als Maastricht-Heerlen-Aken zich zou ontwikkelen tot kennisregio op het gebied van duurzame energie. We kunnen iets doen tegen de ‘braindrain’, maar dan moeten startende ondernemers beter worden gestimuleerd dan nu. Ik zou nu echt geen eigen onderneming beginnen, het risico op snel faillissement is veel te groot. De overheid moet ondernemen veel aantrekkelijker maken.

Sinds vorige maand heb ik naast de Australische ook de Nederlandse nationaliteit. Ik zie mezelf voorlopig nog wel wonen hier, het liefst in een ruime, mooie Limburgse hoeve, eentje met een groot binnenerf. Over dertig jaar… ben ik 61 jaar oud en woon ik misschien weer in Singapore. Dat deed ik in mijn tienerjaren ook al. Toen woonde ik op Holland Road en was ik lid van de Dutch Club. Daar keken we wedstrijden van het Nederlands elftal en dronken Heineken.”