Timo de Rijk, directeur van het Design Museum Den Bosch, en Hans Gubbels, directeur van Cube design museum Kerkrade, schrijven hier een wisselcolumn over design en andere zaken.

Fabrieken, stations en andere soortgelijke gebouwen veranderen in hoog tempo in creatieve plekken. Tot zover niks nieuws aan Kazerne in Eindhoven, waar design-daredevils Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek een oude brandweerkazerne omtoverden tot restaurant-galerie-hotel-meeting point, ja wat al niet.

Met die Kazerne heb ik een band, want ooit viel mij de eer te beurt het lidmaatschap van de internationale Dutch Design Awards jury te mogen vervullen. Het prestigieuze gezelschap vergaderde voor de gelegenheid in de zojuist herbestemde Kazerne. Daar kregen we, in dekens gehuld tegen de koude en ook nog eens buiten het designseizoen, een van de eerste maaltijden, terwijl we beraadslaagden over de winnaars van de Awards.

Hans Wijers, toen CEO van Akzo Nobel en een van de machtigste mannen van ons land, was onze dagvoorzitter. Ik zie nog zijn verbaasde gezicht met ogen vol ongeloof toen Annemoon Geurts haar plannen aan hem ontvouwde. Onmogelijk, verzuchtte hij tussen twee happen door tegen me, en vervolgde hoofdschuddend de jurering.

Graag had ik hem toen tegengesproken, maar eerlijk is eerlijk, ik gaf hem stiekem ook wel een beetje gelijk. Geurts en Rijnbeek hebben niet alleen stapsgewijs ons ongelijk bewezen, maar in elk geval ook mij aan het denken gezet over de rol van design en hoe publiek met nieuwe vormgeving omgaat.

Bij ieder bezoek aan Kazerne vraag ik me af of het eten nou de aanleiding is om het design te gaan bekijken of dat de tentoonstellingen de aantrekkingskracht voor een maaltijd vormen. Het zal een wisselwerking zijn, een wisselwerking die heel goed is afgestemd.

Maar er valt me nog iets op: waar ik soms bij designfestivals en soortgelijke evenementen slechts met moeite aandacht kan opbrengen voor de vaak wat doodse presentaties in vitrines of op podia, werkt zowat alles dat in Kazerne opgesteld staat aanstekelijk en verfrissend.

De boodschap van Kazerne is duidelijk: design hoort midden in het leven, jongens.


Dit artikel is onderdeel van ZL Podium en valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie.