Op haar oproep in ZL ExtraTijd ontving CHRISTIANE GRONENBERG van Zuiderlucht-lezers diverse tips voor luisterboeken en podcasts. Zij heeft deze hieronder voor u op een rijtje gezet.

De Bourgondiërs
Van een trouwe ZL-lezer en Neerlandicus uit Luik kwam de tip De Bourgondiërs. In deze achtdelige reeks neemt schrijver en Frankrijk-kenner Bart Van Loo u mee door de middeleeuwen, ‘langs brandstapels en feestelijke banketten, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. (Van Loo) vertelt het spannende ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.’ 

Een feest voor geest en oren, omdat Van Loo meesterlijk meandert tussen voorlezen, reciteren en theatraal voordragen. Door een goede afwisseling van tekst en muziek is de reeks – ondanks de gebalde historische informatie – een even prikkelende als ontspannende luisterervaring.
https://klara.be/debourgondiers

Het bureau
‘U spreekt hier met een ernstige podcast fanaat’ mailde de lezer die ons tipte op de klassieker Het bureau. Hiermee kunt u even vooruit: Deze ‘langst lopende serie uit de hoorspelgeschiedenis’ duurt ruim 110 uur en telt 475 delen.
https://www.ntr.nl/Het-Bureau/34/tekst/Podcast/68

Nooit meer slapen
Een liefhebber van de Duitse en Nederlandse literatuur deelde – naast enkele originele bestanden uit zijn indrukwekkende audio-bibliotheek – de volgende luistertip met ons: de ‘onvolprezen uitzendingen van Nooit Meer Slapen’. In deze telkens één uur durende late-night interviews waren in de afgelopen dagen bijvoorbeeld de fotograaf Anton Corbijn, rapper Zwangere Guy en schrijfster Esther Gerritsen te gast.
https://podcast.npo.nl/feed/nooit-meer-slapen.xml

Radioboeken
Deze tip kwam van een lezer die tijdens zijn werkzame leven heel Europa mocht bereizen en ‘niet verstoken wilde zijn van literatuur in de Nederlandse taal’. Zijn vrouw wees hem toentertijd op het platform Radioboeken. Hier vindt u tientallen luisterboeken, van Anne Vegter tot Joke van Leeuwen, van Jeroen Brouwers tot Jacques De Decker. Bovenaan de lijst staat, als meest recente toevoeging, Ster der Verlossing van Stefan Hertmans.
http://www.radioboeken.eu/radioboeken.php?lang=NL

CHRISTIANE GRONENBERG