Opera Zuid werkt aan jeugdopera die in 2019 in verschillende talen door Europa gaat toeren. Een lied voor de maan is een bewerking van een verhaal van Toon Tellegen. “We zijn compromisloos in de emoties.”
Door Emile Hollman

De mol, de krekel, de kikker, de sprinkhaan, ze bewonen vaak de verhalen van schrijver Toon Tellegen. Verhalen met een moraal. In Een lied voor de maan wil de eenzame mol iets doen voor de maan, die daar maar alleen aan de hemel staat. Hij schrijft een lied en gaat daarmee naar de sprinkhaan die dirigent is van een orkest. “Als je je fantasie gebruikt kun je je zelf uit je isolement of eenzaamheid tillen”, zegt Willem Bruls, auteur, librettist en dramaturg (Schinnen, 1963). “Dat is het grote thema van deze jeugdopera.”

In deze productie werken Opera Zuid, de Nationale Opera en het European Network of Opera Academy (ENOA) samen. Bruls, die Nederlands studeerde maar uiteindelijk in de operawereld verzeild raakte, werkt vooral achter de schermen mee aan deze nieuwe opera. Aan de tekst bijvoorbeeld. Zelf is hij geen liefhebber van een verteller op het toneel en dus krijgen de personages hun eigen tekst. “In een enkel geval hebben componist Mathilde Wantenaar en ik de tekst een beetje uitgebreid. Het verhaal gaat eigenlijk over muziek. Ergens halverwege geeft de krekel muzikaal advies aan de sprinkhaan. We wilden daar sterker later doorklinken wat de kracht en de macht van de muziek is. Die hebben we gevonden in andere teksten van Toon Tellegen, die dan niet over muziek maar over kunst gaan. In die zin hebben we een beetje gesmokkeld.”

Langzaam verdwenen de gesproken teksten uit de opera. In de voorstelling wordt straks alleen maar gezongen of spreekzang gebruikt. Is opera geen moeilijk genre voor de jeugd? Willem Bruls: “Ik denk dat kinderen het niet als opera ervaren maar als muziek of muziektheater. We maken wel een paar grappen over opera. Als de kikker voor het eerst een lied voor de maan moet zingen, hebben we van hem een stereotype tenor gemaakt, een soort Pavarotti die met grote uithalen zingt. Maar het wordt een serieuze opera, we gaan niet op de knieën of ridiculiseren.

Wel hebben Bruls & co aandacht voor de emoties. “Daarin zijn we compromisloos. De mol is eenzaam en zo brengen we hem ook. We hebben delen van het stuk al laten zien en horen aan zo’n dertig kinderen in Brussel. Die werden daar heel stil van.”

Natuurlijk hopen de makers aanwas te creëren voor het steeds grijzer wordende operapubliek. Maar het belangrijkste vindt Bruls toch de boodschap: “Misschien worden je dromen geen werkelijkheid, maar je wereld wordt er wel een beetje mooier van. Dat is de diepte en de schoonheid van het stuk.”

Een lied voor de maan, door de Nationale Opera, Opera Zuid en ENOA-partners. Première op 18 maart 2020 in CC Amstel Amsterdam, daarna tournee. operazuid.nl