In Not The Tommy Cooper Story gaat dodelijke ernst schuil achter een maskerade van flauwe grappen en mislukte goocheltrucs. Met de Britse komiek heeft de voorstelling niets en tegelijk alles te maken.

Het publiek in het televisieprogramma Live From Her Majesty’s vermaakte zich kostelijk toen Tommy Cooper op het podium in elkaar zakte en niet meer opstond. Het optreden werd rechtstreeks uitgezonden. Pas nadat hij enige tijd vrijwel roerloos had gelegen, werd de uitzending onderbroken. Het bleek allesbehalve een mop te zijn. 15 april 1984 was vanaf toen de sterfdag van Groot-Brittannië’s geliefde grapjas.

“Dokter, ik heb mijn arm bezeerd op meerdere plekken.”

— “Nou, ga daar maar niet meer heen dan.”

Tommy Cooper wordt wereldberoemd met zijn doelbewust flauwe humor. Net als met zijn andere specialiteit, de mislukte goocheltruc. Een lege kast is na enkele zeer gewichtige tovergebaren nog altijd even leeg. Een lepel die hij op magische wijze in een glazen pot laat dansen, blijkt aan een doorzichtig koordje te hangen.

Ook koningin Elisabeth Queen was een groot fan van Coopers vakkundige gestuntel. Niemand anders kon falen met zoveel succes.

Dat laatste is waar Not The Tommy Cooper Story over gaat. Schrijver Jan Veldman, componist Vincent van Warmerdam en regisseur Michel Sluysmans van Toneelgroep Maastricht hebben naar eigen zeggen een parabel geschreven over kleinmenselijk falen. Hoofdpersonage Terry Copper is als toneelknecht verantwoordelijk voor de rekwisieten. Wanneer hij na de show op het podium een eenzaam achtergebleven hoofddeksel vindt, wil hij dat koste wat kost aan de rechtmatige eigenaar terug bezorgen. Hij verlaat zijn kleine, veilige theaterwereldje en trekt het echte leven in.

Tommy Cooper was op de eerste plaats een entertainer, een publiekslieveling. Maar wat ging er schuil achter het masker? Het gaat de bedenkers van deze muziektheatervoorstelling uiteraard niet om de man zelf, maar om zijn typische humor. Alsof Coopers geest het toneel bewoont. De rollen van René van ’t Hof als de onhandige, goedbedoelende toneelknecht en cabaretier Jan Jaap van der Wal als alwetende en ongetwijfeld spitsvondige verteller maken alvast nieuwsgierig naar deze voorstelling.

Toneelgroep Maastricht – Not The Tommy Cooper Show. Op 25, 26 (try outs) en 27 februari (première) en 1 maart om 20.00 uur in Theater aan het Vrijthof Maastricht. Op 4 juni om 20.00 uur in Theater Heerlen. theateraanhetvrijthof.nl parkstadlimburgtheaters.nl

Foto Stephan Vanfleteren