Architect Bruls naar Polen
Polen komen naar Nederland, maar er zijn ook Nederlanders die hun heil in Polen zoeken. Zoals de Maastrichtse architect Mathieu Bruls die in Kielce een winkelcentrum (hoogte 22 meter) gaat bouwen met 115 winkels en 1.200 parkeerplaatsen in een negen verdiepingen tellende parkeergarage. Elke laag van de parking is direct verbonden met één van de centrale pleinen in het gebouw.
Het winkelcomplex, dat in 2009 gereed moet zijn, komt vlakbij het historische stadscentrum van Kielce, hoofdstad van de provincie Swietokrzyskie met 200.000 inwoners. De gevel van het complex bevat veel glas, waardoor het ’s avonds gloeit als een stadslantaarn. Behalve winkels bevat het gebouw ook een gym, bioscoopzalen, pubs en restaurants. Het complex zal tot laat in avond voor publiek geopend zijn.

M2Live trekker in Bonnefanten
Met ruim 5000 bezoekers was het jongerenevenement M2Live in 2007 de belangrijkste publiekstrekker van het Bonnefanten in Maastricht. In totaal bezochten 104.000 bezoekers het museum, duizend minder dan het jaar ervoor. Belangrijkste exposities waren die van Fons Haagmans, Sol LeWitt, Laura Owens en Mai-Thu Perret bij de hedendaagse kunst en From Vulcan’s Forge bij de oude kunst.
Het bezoekersaantal schommel al enkele jaren tussen de 100.000 en 110.000. Uitzonderling was 2002 met 110.000 bezoekers.

Alphons Wintersprijs 2008
De Limburgse teken- en schilderwedstrijd om de Alphons Wintersprijs gaat een andere koers varen, “voor meer kwaliteit en verjonging”, en wil zich richten “op de betere amateur”. Voor het eerst in twaalf jaar is er een selectiecommissie, deels bestaande uit jonge professionele beeldende kunstenaars, die de deelnemers beoordeelt. Deelnameselectie vooraf en minder exposities zijn volgens de organisatoren “de voorbodes van een professionaliseringsslag die de Alphons Wintersprijs aan het maken is”.
Deelnemers aan de prijs dienen te wonen in Nederlands of Belgisch Limburg en moeten zich in hun inzendingen beperken tot teken- en/of schilderwerk. De werken van de geselecteerde deelnemers zullen in maart, april en mei tentoongesteld worden in Kunstencentrum Venlo, RICK Weert, Terpkerkje Urmond, ‘t Patronaat Heerlen, de Kunstacademie in Maasmechelen en een nog nader te bepalen locatie in Maastricht.