STORM THIELEN schreef in voor een interactief live concert op internet. ‘Het verbindt ons, ook al zitten we allemaal thuis.’

Met ‘The show is about to begin…’ was het zo ver. Eergisteravond om tien over negen, een uurtje later dan gepland, begon een optreden dat het begrip ‘live-show’ een nieuwe betekenis geeft: een online concert van Glass Animals dat je de vraag laat stellen waarom we nou naar muziek luisteren.

Wat volgt is een show die speelt met cameraperspectief, een podium dat tot leven lijkt te komen en in het midden van dit alles vier artiesten die alle genres overstijgen. Zo lag zanger Dave Bayley bij het nummer Hot Sugar op een luchtbed op een podium dat in een zwembad veranderde, terwijl de camera van boven liet zien hoe hij rond dobberde op de golven van de muziek. Het was een ervaring die de gemiddelde zoom-meeting belachelijk maakt.

De Glass Animals hebben vooral gekeken naar de mogelijkheden die online performen biedt, en niet naar de beperkingen. Het thema is dan ook dat ze zich in het internet bevinden, iets dat ook terug te horen is in de muziek. Een sound die moeiteloos van The Beach Boys naar 808-vloeit , en een tussenstop maakt in de hip-hop van de jaren nul.

Met een combinatie van beeld, geluid, interactie vanuit het publiek en performance art geven ze je een kijkje in hun wereld. Dreamland noemen ze het zelf, het is ook de titel van het album dat ze deze zomer op de wereld zetten.

Dit alles ging gepaard met een overweldigend enthousiaste chat aan de rechterkant van mijn laptopscherm waarin duidelijk werd wat muziek, en kunst in het algemeen, zo bijzonder maakt. Het verbindt ons, ook al zitten we allemaal thuis.

STORM THIELEN

Glass Animals,  Live In The Internet, Globally Renowned Live Show. An on-off Audiovisual Experience. Met publieksaanwezigheid zonder fysieke aanwezigheid, vanaf  15 oktober om 21.00 uur, ongoing 72 hours. Ticket: 16.50 euro. Vanaf zondag 17 oktober via YouTube kanaal Glass Animals.