ZL-lezeres en cultuurliefhebster Elise Oosterbaan trekt er vaak op uit. Zij houdt van afwisseling, met een voorliefde voor architectuur en industrieel erfgoed. In haar pre-pensioenleven was zij cultureel antropoloog en werkte ze in de communicatie. Haar huidige thuisbasis is Maastricht, eerder woonde ze in Venray, Amsterdam, Nijmegen en Heerlen. In ZL Podium vertelt Elise elke maand over haar culturele ontdekkingen.

aflevering 8

Hamburg

Hamburg telt zo’n 2500 bruggen, meer dan in Amsterdam en Venetië samen. Water alom met de Elbe, de kanalen en grachten (heten hier Fleets), de meren Binnenalster en Außenalster. Een leuke surprise: veerboten vallen ook onder het openbaar vervoer, al voor zes euro reis je een hele dag lang te water en te land.

Hamburg is met 1,8 miljoen inwoners de tweede stad van Duitsland, een van de zestien Duitse deelstaten (Bundesländer) en telt bij de drie grootste havens van Europa.

De stad biedt heel diverse architectuur: van het grote neo-klassieke Raadhuis aan de markt, tot de Alsterarkaden met neo-renaissance gevels, tientallen villa’s uit de Gründerzeit (19e eeuw), de beroemde Speicherstadt van midden 19e eeuw tot begin 20e eeuw, tot Jugendstil-elementen in de voetgangerstunnel Alter Elbtunnel. 

De nieuwe wijk HafenCity staat vol architectonische hoogstandjes. Het nieuwe icoon van de stad, de Elbphilharmonie (Elphi), werd in 2016 geopend. Een vroeger pakhuis vormt de basis van het gebouw.

Een ander in het oog springend modern gebouw is de Berliner Bogen van de Hamburgse architect Hadi Teherani, een kantoorgebouw dat boven het water lijkt te zweven. Ook het kleurige stadskantoor voor stadontwikkeling en milieu in de multiculturele wijk Wilhelmsburg springt er uit.

Qua kunst en musea heeft Hamburg veel te bieden. Het museum Kunsthalle, bestaande uit drie markante gebouwen van klassiek tot modern, beschikt over een belangrijke kunstcollectie uit acht eeuwen en presenteert toonaangevende tentoonstellingen.

En wat een parken en fantasievolle kinderspeelplaatsen. Neem Planten un Blomen (het Hamburgs is een plattdeutsche variant), een populair park op een glooiing vlak bij de binnenstad. Al in 1821 werd de basis van dit park aangelegd. Er is een grote speelplaats, een botanische tuin en in de zomer worden er open air concerten en theater gehouden.

Hamburg komt relaxt over, al was ik niet bij de beruchte Reeperbahn. Er is weinig zichtbare armoede (anders dan in menig andere Duitse stad), al is die er vast ook. Wel veel zichtbare rijkdom met imposante huizen en villa’s.

Tenslotte: Ik at in Hamburg het lekkerste ijs sinds jaren, amandelijs en pruimenkaneelijs dat me herinnerde aan voortreffelijk pruimenijs in 1987 bij een boer in Hongarije.


Dit artikel is onderdeel van ZL Podium en valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie.