Het is niet dat we de grootste willen zijn, zei ik op 20 april in Eindhoven tijdens de lancering van Zuiderlucht in Noord-Brabant. Maar wel de beste.

Vanaf deze maand is Zuiderlucht behalve in Limburg en Belgisch Limburg ook beschikbaar in Noord-Brabant. Van Bergen op Zoom tot Deurne, van Waalwijk tot Eersel. En alle interessante oorden die daar tussen liggen.

Dat is niet niks. Met 2,4 miljoen inwoners en vier (of zijn het er tóch vijf…?) grote steden is Noord-Brabant van een andere orde dan Limburg, waar we tien jaar geleden begonnen. Het aantal distributiepunten verdubbelt naar 500, de oplage gaat van 14.000 naar 20.000, naar vraag en behoefte uit te bouwen naar 25.000 in 2020. Met onze digitale producten hopen we dan op een bereik van minimaal 15.000 lezers.

Cijfers en getallen zijn belangrijk, maar niet zaligmakend. Ook al zijn we nu, in frequentie en oplage, het grootste cultuurblad van Nederland. Liever praten we over de inhoud. Dat we nu een groter gebied bespelen, blijkt uit de inhoud van dit nummer – en ook weer niet. Want de interesses van cultuurliefhebbers zijn niet per se gebiedsgebonden.

De meerwaarde van de uitbreiding – wie twijfelde daaraan? – is opvallend. Dieter van den Bergh beschrijft het tweede leven van brugwachtershuisjes die vaak als onderkomen dienen van kunstenaars. Onze jongste medewerker Daan Borrel (26) treinde van Maastricht naar Den Bosch en bezocht musea langs die route. Ze ging op zoek naar leeftijdsgenoten en vroeg hen naar hun bevindingen. Onze popmedewerker Leon Verdonschot schreef een biografie over de in 2014 overleden Vlaamse muzikant en zanger Luc de Vos. In deze ZL5 een voorpublicatie.

In zijn vaste rubriek Pleased To Meet You schrijft Leon over Stef Kamil Carlens, een Vlaamse popheld die nog springlevend is en na tien jaar weer een cd maakte. Met zijn band treedt hij op in Breda en Maastricht. Emile Hollman interviewde actrice Chris Nietvelt die een hoofdrol speelt in De Meiden, deze maand te zien in Den Bosch, Tilburg en Maastricht.

En dan zijn er alle grenzen overschrijdende stukken van, met en over slavist Sjeng Scheijen, fotograaf Perry Schrijvers, noiseband Einstürzende Neubauten, kunstenaar Mathieu Klomp, Italiaans avant-garde design van Memphis, modekeurmeester Arno Kantelberg en schrijver Henk van Straten.

We hebben, kortom, voor u een uiterst veelzijdige Grand Tour door de zuidelijke Nederlanden samengesteld. Met een reisgids die u vanaf deze maand op minstens 500 plekken kunt oppikken. Als het hier niet goed toeven is, waar dan wel?

WIDO SMEETS | hoofdredacteur
w.smeets@zuiderlucht.eu