Alsof we het hadden afgesproken: deze Podium lijkt me een editie van de zachte klanken en ingetogen beelden te zijn, passend bij de winters stilgevallen natuur en wellicht ook onze eigen stemming na uren van bezinning rond de jaarwisseling. De coverafbeelding is programma:

De witte stilte van het papier. De losse strepen en haakjes. Één voor één. Als muzieknoten. Soms doen zich, in delen, figuren voor en haast zich mijn geest om er betekenis aan te geven.

Ja, die geest. Blijft toch altijd op zoek naar iets. Bij Ellen Schroven, de kunstenares die de tekening maakte, was dat de genius loci van het Genkse landschap: het verleden, de natuur en de emoties die het oproept. In 26 werken poogde Schroven haar vondsten zichtbaar te maken.

Iris Claessens werkt waarschijnlijk niet veel anders. “In mijn sieraden vang ik herinneringen”, vertelt de edelsmid in de serie Made in Maastricht. Ze verloor tijdens haar opleiding haar moeder, zij was haar grote inspiratiebron. Ze moest loslaten, zegt Claessens, een mens kun je niet vasthouden. Herinneringen gelukkig wel. Hoe dat eruit ziet, ziet u op pagina’s 6 en 7.

Wat klinkt die Gronenberg toch melancholisch deze keer, hoor ik u denken. U bent het stadium van bezinning waarschijnlijk al lang voorbij; op de cover ziet u geen verstilling, maar dansende en kwebbelende streepjes en letters die zich op een nieuw jaar verheugen. U heeft de deuren al opengezet voor de duizend nog te creëren herinneringen van 2019 en bladert met belangstelling door het rijke aanbod van de nieuwe Podium. Gelijk heeft u.

Ook ik verheug me op wat het jaar 2019 zal brengen. Zoals de Zuiderlucht-lezersreis naar Venetië in september. We bezoeken er de Biënnale, de belangrijkste kunstenmanifestatie ter wereld, en ontdekken de kunst- en cultuurhistorische schatten van deze buitengewone en fascinerende stad. We hebben docent en spreker Ko van Dun en museumdirecteur Stijn Huijts bereid gevonden om tijdens deze zes dagen onze gidsen te zijn. Met u erbij wordt het een onvergetelijke trip.

CHRISTIANE GRONENBERG | bladmanager
c.gronenberg@zuiderlucht.eu


Dit artikel is onderdeel van ZL Podium en valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie.