Dat het in Vlaanderen barst van de veelbelovende bands, is de organisatoren van popfestival Bruis in Maastricht niet ontgaan. Met namen als School is Cool, Isbells en Oscar & The kleurt het affiche zwart, geel en rood. En dan zijn er nog de zusjes Dienne en Nelle Bogaerts, 19 en 21 jaar, samen Lili Grace.

Op de keukentafel van hun ouderlijke huis in Ham, een dorpje dat is verstopt tussen de bossen en akkers rond Leopoldsburg en Beringen, ligt een stapeltje kleurrijke schetsen. “Ik ontwerp T-shirts, die we in oktober willen uitbrengen”, vertelt Nelle Bogaerts, die een studie fashion & styling aan de Hogeschool in Hasselt afrondde. De kleren die zij en haar zus als popduo Lili Grace dragen, ontwerpt ze zelf. Voor fotoshoots ten behoeve van de website regelen ze zelf talentvolle fotografen.

Wat vier jaar geleden begon als tweestemmige folkpop is ondertussen uitgegroeid tot een eigen sound, met Dienne (19) op piano/keyboard en Nelle (21) op cello. Door het toevoegen van extra elektronische instrumenten en percussie wordt hun muziek de laatste jaren steeds eigenzinniger. In hun set duikt zelfs een bewerking van Ace of Spades van Motørhead op. Dienne: “Wij maken popmuziek met een freaky randje. In het begin luisterden we vooral naar de softpop van Laïs en The Corrs. Daar kwam muziek met elektronische invloeden bij. Denk aan de trippop van Portis Head en Lamb. Of Poliça, een opkomende band uit Minneapolis. Of Caribou en The Blow. Allemaal muziek met vreemde, lichte beats. Soms zelfs heel minimalistisch. En we hebben Björk ontdekt. Haar zanglijnen vind ik soms net iets té wreed, maar haar laatste plaat is super.”

Opvallend is natuurlijk Nelles cello, die veel karakter toevoegt aan Lili Grace. Tijdens concerten gebruikt ze een zogenaamd loopstation waarmee haar eigen geluid live kan samplen. “Met de voet bedien ik een panel met effecten. Door op een pedaal te klikken, kan ik verschillende sporen opnemen. Dat levert soms wel wat stress op, maar we vinden het belangrijk dat alles op het podium zo veel mogelijk live gebeurt.”

Hun finaleplaats in Humo’s Rock Rally 2012, een invloedrijke wedstrijd voor talentvolle bands, is een voorlopig hoogtepunt in hun loopbaan. De media zijn enthousiast. De Morgen vond dat de “sinistere zusjes” een straf optreden gaven in “de verduisterde mijnenvelden”. Weekblad Humo roemde de spannende opbouw van de korte set. “Ons éven op onze honger laten zitten om dan, wanneer we de trukendoos van Lili Grace al dachten te kennen, in de tweede song uit te halen. Knieval!”

Beide zussen studeren aan de Pop en Rockschool in Hasselt. Angst dat door deze studie hun freaky randje wordt afgebot, hebben ze niet. Dienne: “Eigenlijk is dit geen school, maar een omgeving waar je jezelf als muzikant verder kunt ontwikkelen. Ze willen echt geen product van ons maken. De theoretische kennis die we opdoen helpt wel bij het schrijven van nieuwe songs. Meestal werken we afzonderlijk ideeën uit via Logic, een computerprogramma om demo’s te maken. Tijdens repetities werken we die dan samen verder uit. Maar eigenlijk ontstaan de beste nummers spontaan, als we samen repeteren.”

Lili Grace kijkt uit naar Bruis, hun tweede festivalshow in Nederlands-Limburg. Optreden over de grens is anders, merkt Dienne: “Het Vlaamse publiek wacht wat meer af. Als ze koeltjes reageren met “goed gespeeld”, weet je dat ze zich goed hebben geamuseerd. Tijdens optredens is voor het podium nog wel wat spatie over. In Nederland gaat het anders. Vorig jaar bij Booch! in Heerlen stond het publiek massaal vooraan en moesten we zelfs handtekeningen uitdelen. Dat hebben we in Vlaanderen nog niet vaak meegemaakt.”

Lili Grace speelt op Bruis in Maastricht (zaterdag 8 september) en d-Vers in Sittard (6 oktober). www.liligracemusic.be