1 Paolo Cognetti – De acht bergen (1)

2 Isabel Allende – De winter voorbij (-)

3 Julian Barnes – Het enige verhaal (-)

4 Margot Vanderstraeten – Mazzeltov (6)

5 Tommy Wieringa – De heilige Rita (3)

6 Haruki Murakami – De moord op Commendatore 2 (5)

7 Yuval Noah Harari – Sapiens (2)

8 Michael Wolff – Vuur en woede (4)

9 Haenim Sunim – Dingen die je alleen ziet… (7)

10 Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40 (-)

“Ik heb me vergist. Ik heb op veilig gespeeld: schrijven kon altijd en overal, filmen is duur en moeilijk. Maar ik had me bij de film moeten houden”, zei Hugo Claus, tien jaar dood alweer, in 1994.

Het citaat brengen we over uit de aan Claus gewijde tentoonstelling Con amore in Bozar. In de rondgang onder het dak van de Brusselse bouwval geeft samensteller Marc Didden een prettig eigengereid beeld van de mythe die Claus tien jaar na zijn dood is. Diddens’ uitleg van zijn pars pro toto aanpak: één foto, één gedicht of één filmfragment zegt meer over Claus “dan die vervloekte en volgens mij totaal overschatte volledigheid.” In Con amore lijkt het daardoor alsof Claus voortdurend in de publiciteit was. Terwijl dat toch vooral gebeurde als een van zijn producties daar nood aan had.

Zoals in onze tijd Tommy Wieringa, die met De heilige Rita zijn vierde opeenvolgende notering heeft in deze top-10. Steady going dus, maar nog niet zo steady als De zeven bergen, Mazzeltov en Sapiens, die zich een half jaar of langer meldden – om te blijven. Ze doen het beter dan gespijkerde bestsellerauteurs als Dan Brown, Carlos Ruiz Zafón, alweer verdwenen, en Haruki Murakami, die na twee noteringen op weg is naar de uitgang. (WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven), Standaard (Turnhout) en De Tribune (Maastricht).