OUDE HITS _ “Over het algemeen zijn mensen heel conservatief. Ze willen de oude hits horen, die hebben ze in hun hoofd, in een soort collectief geheugen.”
Michiel Romeyn legt uit waarom Jiskefet in deze tijd niet meer zou kunnen.

ONZE TAAL SAMEN _ “We gingen eens per jaar op leesvakantie, altijd naar hetzelfde huisje op La Palma, ik had het al weer geboekt. Dan lazen we allebei een boek per dag. Wie zat te grinniken, moest die passage aan een ander voorlezen, dat was de code. Zulke dingen komen nooit meer terug, net als onze taal samen, ons oog voor de absurde kant van het leven.”
Schrijfster Vrouwkje Tuinman was vijftien jaar samen met de vorig jaar overleden auteur F. Starik.

SLIJPEN _ “Aan grote meesters kan ik mijn geest slijpen. Een mens moet zijn eigen stompzinnigheid niet als norm nemen.”
Kunstenaar Job Koelewijn leest zijn hele leven al Kant, Spinoza en andere filosofen.

9 TOT 5 _ “In hiphopteksten hoor je dat werken een schande is. Lil’ Kleine en Boef rappen: fok de 9 tot 5. Ik vind werken geen schande, ik support de 9 tot 5.”
Rapper Woenzelaar (uit Eindhoven, uiteraard) breekt met een hiphoptraditie.

VLEES EN GEEST _ “Als je een rol overschrijft, is het alsof je het skelet van het stuk daarmee opbouwt en het vlees en de geest eraan toevoegt.”
Acteur Jules Croiset (81) schreef zijn leven lang alle rollen op in een schriftje.

NIET ERG DIEPZINNIG _ “Nooit eerder leefden zoveel mensen zo lang, vrij, welvarend, gezond en gelukkig als vandaag. Die uitspraak lijkt misschien niet erg diepzinnig, maar ze heeft wel het niet onaanzienlijke voordeel dat ze waar is.”
Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry wil dat we ons niet laten imponeren door pessimisten.

DIT IS MIJN HUIS _ “We kunnen ons niet zomaar voortplanten en doodgaan, net als zalm. We willen onze kinderen een beter huis nalaten. Daarom hebben we respect nodig voor elkaar, moeten we elkaar leren kennen, praten met elkaar. We hebben een verhaal nodig. Ook over Europa. Zodat je kunt zeggen: ‘Dit is mijn huis. Ik wilde er altijd wonen.’”
Schrijfster Dubravka Ugresi´c over de zoektocht naar een nieuwe toekomst.