ALS EEN GODSDIENST _ “Ik hou niet zo van boekenmensen of van cultuur. De importantie die sommige mensen aan cultuur geven, als een soort substituut voor de godsdienst, het op je knieën liggen voor kunst, daar word ik niet goed van.”
Schrijver/dichter Lévi Weemoedt geeft een gratis lesje pessimisme.

HET ZINLOZE LEVEN _ “De zinloosheid van het leven is een enorme motivatie er iets van te maken.”
Schrijfster Bregje Hofstede vindt net als Socrates dat het niet onderzochte leven het leven niet waard is.

BOEKANIERS _ “Na twee decennia van dalende oplagen, bezuinigingen en ondergangsverhalen doet journalistiek van ‘dode bomen-media’ er nog altijd meer toe dan boekaniers van cyberspace met datadumps of bloggers die elke dag een nieuw kort lontje laten opbranden.”
NRC-ombudsman Sjoerd de Jong over de taaiheid van de oude media – met dank aan Donald Trumps nepnieuws.

HEUGLIJK NIEUWS _ “Wij hebben het monster gecreëerd en zijn het blijven voeden. En vervolgens kochten we massaal smartphones voor onze kinderen waardoor het monster ook de volgende generaties kan bedreigen. We zijn te hard van stapel gelopen. In die zin is het heuglijk nieuws dat jongeren Facebook de rug toekeren. Zij zijn duidelijk slimmer dan wij.”
Volgens schrijver Dave Eggers (1970) zorgen Facebook en Twitter voor een nieuwe generatiekloof.

GELUKKIG _ “De rest hadden de jongens gelukkig zelf opgemaakt. Overheden laten je in de steek, theaterliefhebbers niet.”
Directeur Frans Lommerse over de drie ton die de Toneelschuur kreeg uit de nalatenschap van Joop Admiraal en zijn vriend Jaap Janssen.

GELE HESJES _ “De opkomst bij verkiezingen voor de nationale parlementen in Europa ligt gemiddeld tussen de zeventig en tachtig procent, een blijk van vertrouwen in het democratisch bestel dat elk straatoproer, in welke kleur het zich ook hult, in betekenis zwaar overtreft.”
Historicus Ronald Havenaar relativeert het pessimisme over de ondergang van de democratie cq de wereld.

WEGKIJKEN _ “Het is niet mijn bedoeling dat u ervan geniet. Ik heb liever dat u moet wegkijken of zelfs de bioscoop verlaat.”
Regisseur Lars von Trier over zijn recent verschenen film The House that Jack Built.