Wij

2. “De Tweede Kamer bestaat uit 148 socialisten en wij”, concludeert Joram van Klaveren van de tweemansfractie VNL (Voor NederLand).

Feestneuzen

4. De helft van de Limburgers heeft geen vertrouwen in de medemens en de instituties. Toch zegt 86 procent van de feestneuzen gelukkig te zijn. Beide percentages zijn in de rest van het land hoger.

Rijks

6. De provincie Limburg wil dat het Bonnefantenmuseum en Continium in 2017 Rijksmusea worden. Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans: “Als we voor een van de twee de status kunnen krijgen, zijn we tevreden.”

Mopje

7. “Kort, een goede stijl en af en toe een mopje, zo moet het. Ik heb een keer een roman geschreven, Koning David. Vierhonderdtachtig bladzijden. Die heb ik in de kachel gegooid. De kachel ging ervan uit. Misdaad en straf had ook in tien bladzijden gekund.” J.M.A. Biesheuvel blijft een liefhebber van korte verhalen.

Geert

8. Gekke Geert, verdacht van aanzetten tot discriminatie en haat, vergelijkt zichzelf met Martin Luther King. Volhouden, Geert!

Crisis

11. En ineens, op een heldere dag in december, is het doemdenken voorbij. De economische groei in 2015 zal niet één, maar 1,5 procent bedragen. Mogelijk wordt het nog meer. Het door de Rabobank berekende optimisme stoelt op de ingezakte olieprijs en de gegroeide export. Als de consument nu ook nog een duit in het zakje doet.

Leo

12. Geen commentaar, luidt de professionele reactie van L1-hoofdredacteur Leo Hauben op de vraag in VillaMedia of hij in 2013 een bonus zou hebben gekregen. Op de werkvloer van de in zwaar weer verkerende regionale omroep is onrust ontstaan over een extra premie aan Hauben. Directeur Stevens, die zichzelf in 2013 al een bonus toekende van 26.500 euro, wil op vragen van de OR hierover “geen ja en geen nee” zeggen. Stevens was in 2013 goed voor een salaris van 192.000 euro. Als Hauben, ooit een kritische journalist, het met nóg minder moet doen…

String

14. De Braziliaanse choreografe Lia Rodrigues wint de Prins Claus Prijs, maar mag haar werk tijdens de prijsuitreiking niet in volle glorie tonen. Slechts één danseres komt op het podium. Terwijl ze normaal haar dans helemaal naakt uitvoert, moet ze op koninklijk verzoek een string aantrekken. Ook mag ze niet met haar genitaliën in de richting van de aanwezige prinselijke ogen rollen. Na afloop houdt prins Constantijn een praatje over artistieke vrijheid en zo.

Albert I

18. Het blijkt toch niet zo goed te gaan met de musical in Nederland. Te veel aanbod, te weinig vraag. Ofwel: Nederland is een te krappe markt voor de miljoenen verslindende producties. Vandaar dat Stage Entertainment van Joop van den Ende nu Verlinde Entertainment overneemt. Joop gaat het rustiger aan doen, Albert wordt de baas in de Nederlandse poot van het bedrijf.

Sonyleaks

19. Sony trekt de actiekomedie The Interview terug nadat Noord-Koreaanse hackers gevoelige informatie over bedrijf en acteurs op internet hebben gepubliceerd. Noord-Korea, het enige land waar de film serieus wordt genomen, had in juni al gedreigd met “meedogenloze represailles”. In The Interview krijgen twee Westerse tabloidjournalisten de opdracht de Noord-Koreaans dictator Kim Jong-un (inderdaad, die gezellige dikkerd) te vermoorden.

Zorgwet

20. Vier dagen lazen we alles was los en vast zat over de nieuwe Zorgwet. En nog snappen we er geen biet van. U?

What else?

21. George Clooney haalt met een petitie in Hollywood ter ondersteuning van The Interview en Sony (“Het is niet Kim Jong-un die dicteert wat Amerika te zien krijgt”) nul handtekeningen. Sony krijgt wel claims van Hollywoodsterren omdat door de actie van de hackers hun privacy op straat ligt. What else, George? Solidariteit is zó 20e eeuws….