Anne van Munster
Tilburg, 1996
Maastricht Academy of Architecture

“Ik studeerde aanvankelijk ruimtelijk ontwerp aan de kunstacademie in Breda. Tijdens mijn minor kwam ik hier in Maastricht. De opleiding is net wat minder toegepast dan in Breda. Dat geeft meer vrijheid om dingen te bedenken en te doen. Dat paste goed bij me in deze fase van mij ontwikkeling. Na wat aandringen bleek het mogelijk om over te stappen naar bouwkunde, onder de voorwaarde dat ik zelf de vakken uit het eerste jaar inhaalde en bijspijkerde.

Mijn afstudeerproject is het nieuw leven inblazen van de voormalige sigarenfabriek Karel I in Reusel. Ik ken dat pand, omdat ik uit het buurdorp Lage Mierde kom. Het heeft veel kwaliteit: grootsheid gecombineerd met een fijne detaillering. Vroeger had de fabriek een heel centrale rol; de sigarenindustrie is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het dorp. Nu zou het gebouw onderdak kunnen bieden aan allerlei kleine bedrijven. De ruimte waar door de daken extra veel licht naar binnenvalt omdat ze er vroeger de kwaliteit van de sigaren controleerden, kan een binnentuin, een centrale ontmoetingsplek, worden.

Ik neem ook de onderneming BuzziSpace, actief in akoestiek en geluiddemping, op in het ontwerp. Die heeft op een niet erg gelukkige manier gebouwd achter de sigarenfabriek. Daardoor is veel van de landschappelijkheid verloren gegaan. Ik bekijk hoe je dat kunt herstellen, bijvoorbeeld door BuzziSpace op poten te zetten, zodat oude zichtlijnen weer tevoorschijn komen.

Ik wil nu een master interior & design in Milaan gaan doen, een beetje een mix van wat ik in Breda en Maastricht heb gedaan. Het mooie is dat de opdrachtgevers in Milaan met concrete problemen naar de opleidingen komen. In groepjes van drie of vier mensen werk je dan voor echte merken. Een stage voor een toonaangevend bedrijf hoort ook bij de master.”