Nadat Mariken van Nieumeghen het er goed van had genomen in de Tuin der Lusten, sloot ze zichzelf op in een klooster te Maastricht. Serge van Veggel maakte er een opera over. “God, de duivel en de paus. Dát zijn echte operafiguren.”

Volgens het middeleeuwse verhaal leefde Mariken van Nieumweghen zeven jaar met de duivel. “Iedereen kent Mariken van Nieumeghen, het is een verhaal van alle tijden”, zegt Serge van Veggel, artistiek leider van het Haagse gezelschap Opera2day. Hij componeerde een opera op het verhaal getiteld Mariken in de tuin der lusten. “Het verhaal leent zich uitstekend voor opera, met God, de duivel en de paus – dat zijn echte operafiguren.”

Kort samengevat gaat het over Mariken, een meisje dat beschermd opgroeit in de buurt van Nijmegen. Via de duivel belandt ze in Antwerpen, waar ze helemaal los gaat. Ze krijgt berouw en trekt zich terug in het Wittevrouwenklooster in Maastricht waar ze haar laatste levensjaren geketend bidt om vergeving. Van Veggel: “In 2009 stuitte ik in mijn eigen boekenkast op het boek over Mariken, die overigens nooit bestaan heeft. Ik wilde dit stuk in 2015 op de planken hebben, precies 500 jaar na dato.”

Van Veggel houdt ervan om genres te combineren. Het was voor hem meteen duidelijk dat Mariken door een actrice vertolkt zou moeten worden. De keuze viel op Gouden Kalf-winnares Hannah Hoekstra van het Nationale Toneel. Een actrice tussen de operazangers. “Het publiek identificeert zich het meest met Mariken. Je volgt haar door een fascinerende maar duistere buitenwereld, die wordt ingevuld door de zangers. Aan haar hand wordt de voorstelling ook heel toegankelijk voor bezoekers die niet gewoon zijn om naar een opera te gaan.” Een zware klus voor Hannah Hoekstra – zelf ziet ze dat niet zo. “Ik heb vooral heel veel zin om te gaan spelen”, vertelt ze. ”Ik ben heel nieuwsgierig wat de combinatie tussen opera en theater gaat opleveren.”

Opera2day geeft jongeren en amateurs de kans om ervaring op te doen als figuranten. Het gezelschap Opera2day geeft workshops op scholen, en leerlingen die het interessant vinden, mogen meedoen. Dat betekent in elke stad andere mensen op het toneel, die allemaal weer hun eigen publiek meenemen. En dat publiek krijgt een professionele voorstelling voorgeschoteld met acht hoofdrolspelers, vijftien musici en figuratie die op er op een subtiele wijze in is verwerkt.

Theater aan het Vrijthof is een toepasselijke locatie voor dit stuk. In de kelders zijn de fundamenten van het Witte Vrouwenklooster, waar Mariken haar laatste levensjaren doorbracht, nog zichtbaar. In het verhaal zou ze begraven zijn op het Vrijthof, het voormalige kerkhof van het klooster, nu de bekendste plak van de stad. Van Veggel: “De link met deze plek maakt de uitvoering in Maastricht extra bijzonder.”

Mariken in de tuin der lusten door Opera2day op vrijdag 30 oktober in Theater aan het Vrijthof, Maastricht. theateraanhetvrijfhof.nl

Boven: Hannah Hoekstra als Mariken. Foto: Opera2Day