In 1944, toen de Tweede Wereldoorlog op zijn einde liep, werd Robert Lebeck (1929-2005) geronseld voor de Duitse Wehrmacht. Hij overleefde. Na de oorlog studeerde hij volkenkunde, waarna hij, als autodidact, professioneel fotograaf werd. Het Amerikaanse magazine Life was naar eigen zeggen zijn leerschool, de fotografie in het toen toonaangevende tijdschrift leerde hem wat een goede foto is.

In 1960 kreeg hij internationale bekendheid met zijn reportage Afrika in het jaar nul. Zijn foto van de jonge Congolees die bij het onafhankelijkheidsfeest de degen van de Belgische koning Boudewijn grijpt, is historisch. Twee jaar later trad hij in dienst van Stern, waar hij reportages maakte van de naoorlogse wederopbouw en het Duitse Wirtschaftswunder.

Ook portretteerde Lebeck bekende Duitsers, zoals Romy Schneider, Herbert von Karajan en Joseph Beuys. Voor de camera van de toegankelijke Lebeck waren ze allemaal gelijk: de kaashandelaren van Tiflis en de in Duitsland dienende Amerikaanse militair Elvis Presley, net zo goed als de wasvrouwen van Cullera en de verlepte Romy Schneider, rokend in haar bed.

Elvis Presley in Friedberg, Hessen, 1958 © Robert Lebeck

Minirock an den Landungsbrücken, Hamburg 1961 © Robert Lebeck

Romy Schneider in Quiberon, 1981 © Robert Lebeck

Wäscherinnen in Cullera, Spanien, 1964 ©Robert Lebeck

 

Robert Lebeck, Porträts van Menschen und Ländern. T/m 13 september in Kuk Monschau in KuK Monschau. kuk-monschau.de