Mijn dag ziet er waarschijnlijk niet veel anders dan die van andere mensen die thuis werken –  de cultuursector is niet zo exotisch als velen denken. Tussen de dagelijkse heisa in mijn hoofd laveren nu wel de hele dag gedachten over een cultuursector die zich nooit goed weet te weren op momenten dat het eropaan komt. 

Bij KLM werken 30.000 mensen. Daar gaat straks pakweg 3 miljard aan overheidssteun naartoe, oftewel 100.000 euro per KLM-medewerker. In de kunsten werken volgens het CBS 45.000 mensen in loondienst. Voor hen heeft de overheid 300 miljoen over, dat is welgeteld 6.667 euro per werknemer. 

Hoe verantwoord je dat? Is een luchtvaartmaatschappij ons, vanuit het oogpunt van welvaart en welzijn, 15 keer zoveel waard als de kunsten? Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing op 30 april: ‘Het verhaal van de coronahulp is niet het verhaal van cruciale en minder cruciale sectoren. Het is het verhaal van de sterkste lobby’s met de brutaalste vertegenwoordigers en de grootste bek.’ 

Dé cultuursector bestaat niet. Het is een containerbegrip voor een branche die uit honderden ecosystemen bestaat die weinig met elkaar van doen hebben. Omdat ze totaal iets anders doen (een concert van death metalband Cannibal Corpse in het Frans Hals Museum hoeft niet wat mij betreft), een andere doelstelling hebben, of op lokaal dan wel op landelijk of internaionaal niveau opereren – zeg maar de dorpsharmonie versus het Rijksmuseum. 

Daar komt nog bij dat de geldstromen van uiteenlopende fondsen, entrees, sponsors en drie verschillende overheidslagen komen, met allemaal hun eigen belangen. Ga dan maar eens bepalen wie wat moet betalen bij een coronacrisis. 

Des te tragischer dat zo’n rijkgeschakeerde sector nooit één vuist weet te maken richting de overheid. Ik zie één optie: doe alsóf je de handen ineenslaat. Schud de naïviteit, de structurele twijfel aan het eigen bestaansrecht en de vrees voor vuile handen van je af en breng het geld bijeen en huur de tien beste lobbyisten van Nederland in. Laat het aan hun om de kwalitatieve en kwantitatieve waarden van de kunsten met hand, tand én een grote bek te verdedigen. Vanuit een mooie werkruimte in het Mauritshuis (het is nu toch dicht), op loopafstand van het Binnenhof;.

Stan van Herpen is medewerker van Zuiderlucht.