ZL-lezeres en cultuurliefhebster Elise Oosterbaan trekt er vaak op uit. Zij houdt van afwisseling, met een voorliefde voor architectuur en industrieel erfgoed. In haar pre-pensioenleven was zij cultureel antropoloog en werkte ze in de communicatie. Haar huidige thuisbasis is Maastricht, eerder woonde ze in Venray, Amsterdam, Nijmegen en Heerlen. In ZL Podium vertelt Elise elke maand over haar culturele ontdekkingen.

aflevering 9

Antwerpen

Aan architectuur kun je je hart ophalen in Antwerpen. Neem meteen bij aankomst al het Centraal station. Het is 1905 gebouwd in een eclectische stijl met veel art deco elementen. De hal heeft een fantastische lichtkoepel, gebaseerd op het Pantheon in Rome.

De zestiende eeuw geldt als gouden eeuw voor Antwerpen, de stad groeide toen uit tot één van de belangrijkste handelssteden van Europa. Die rijkdom is nog steeds terug te zien in de prachtige gevels in de historische binnenstad.

Bijvoorbeeld op de Grote Markt met oude gildehuizen – veelal 19e eeuwse reconstructies -, bij het prachtige historische gebouwencomplex Museum Plantin-Moretus (Unesco werelderfgoed), of het Begijnhof voor wie verstilling zoekt.

In Antwerpen is divers. Er wonen zo’n 170 nationaliteiten, zichtbaar in het straatbeeld als je wandelt door buurten van bijvoorbeeld de Joodse, Indische, Arabische en Afrikaanse gemeenschap en ‘Chinatown’. Wil je Antwerpen zien en proeven, wandel over de Scheldekade in noordelijke richting naar ‘t Eilandje.

Maar eerst een hoogstandje: door de Voetgangerstunnel naar de linkeroever. Deze tunnel uit 1933 is bijna 600 meter lang en verkeert grotendeels nog in originele staat, zoals de authentieke houten roltrappen en binnenwanden bekleed met keramische art deco muurtegels.

Op ’t Eilandje vind je het Museum aan de Schelde (MAS). Vanaf het panoramaterras heb je een prachtig uitzicht over stad en haven. Hier ligt ook het boeiende Red Star Line Museum over migratie.

Een eigen sfeer hebben de wijken de Seefhoek en Borgerhout ten zuiden van Park Spoor Noord. In Park Spoor Noord – bij mooi weer een en al levendigheid – relaxt divers Antwerpen. Het park, aangelegd op een voormalig rangeerstation biedt veel speel- en sportvoorzieningen en er worden ook muziek- en theatervoorstellingen gehouden.

Een ander karakter heeft Het Zuid. Een apart gebouw in Het Zuid is het Zuiderpershuis. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is al jaren gesloten vanwege een drastische verbouwing, het Fotografiemuseum en het museum voor hedendaagse kunst zijn wel te bezoeken.

In het oog springende moderne gebouwen, geïnspireerd op het water, zijn het Gerechtsgebouw van Antwerpen (Vlinderpaleis in de volksmond) ontworpen door Richard Rogers (van o.a. het Centre Pompidou in Parijs) en het Zuiderterras direct aan de Schelde.

Liefhebber van sculpturen en rust? Bezoek het schitterende groene Middelheim aan de zuidelijke rand van de stad, met beeldenpark, museum en Hortiflora.


Dit artikel is onderdeel van ZL Podium en valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie.