In 2005 en 2006 trok de fotografe Bárbara Wagner (Brasília, 1980) elke zondag naar het strand van de favela (sloppenwijk) Brasília Teimosa van haar woonplaats Recife in Noord–Oost Brazilië om te fotograferen. Een aan een strand grenzende sloppenwijk is uniek, en het rijkste bezit van de bewoners.
Het resultaat van Wagners inspanningen is de fotoserie Brasília Teimosa die in het kader van de tentoonstelling Brazilian Summer – Art & the City van Museum Het Domein momenteel op billboards op verschillende locaties in het centrum van Sittard is te zien.
De integrale serie wordt tot 31 oktober ook getoond in het DSM-hoofdkantoor in Heerlen, aangevuld met twee reportages die Wagner in het najaar van 2008 maakte als ‘artist in residence’ van het project Made in Mirrors (MiM) in Guangzhou (China) en Sittard. Daar onderzocht ze al fotograferend hoe de periferie, zelf- representatie en exotisme zich verhouden tot culturele globalisering.
Op 13 september wordt in Museum Het Domein de eerste overzichtspublicatie van Wagner gepresenteerd, waarin de reeks Brasília Teimosa, de MIM-series en een recente reportage van Wagner zijn opgenomen.

Bárbara Wagner – Untitled #0082 (uit de serie Brasília Teimosa, 2005)

Zie ook www.hetdomein.nl. De expositie bij DSM is te bezichtigen tijdens kantooruren en op afspraak: catharien.romijn@dsm.com