1 Dan Brown – Oorsprong (-)

2 Griet Op de Beeck – Het beste dat we hebben (1)

3 Paolo Cognetti – De acht bergen (3)

4 Tom Lanoye – Zuivering (-)

5 Goscinny/Uderzo – Asterix en de race door de laars (-)

6 Herman Pleij – Geluk!? (-)

7 Arthur Japin – Kolja (4)

8 Onno Blom – Het litteken van de dood (-)

9 Tosca Menten – De wraak van Lorre (-)

10. Dan Brown – Origin (-)

Toen in de dagen na Harvey Weinstein het gedoe van alle tijden over ons werd uitgestort, verscheen de Wolkers-biografie Het litteken van de dood, de nummer acht van deze lijst. Waarna het hysterische #metoo-tribunaal zich ook op de al tien jaar dode schrijver stortte. Zo belandde Wolkers als seksist alsnog op een postuum opgerichte brandstapel en was iedereen ineens vergeten dat we in de jaren zeventig met zijn allen een stuk genuanceerder over dit soort zaken dachten. Turks Fruit, de platte verfilming van een toch al weinig fijnzinnig boek, is met 3,3 miljoen bezoekers nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit.

Trial by media gaat ver. Er zijn collega-schrijvers die vinden dat Charlotte Mutsaers zich voor het echte gerecht (zij leeft immers nog) moet verantwoorden omdat ze als personage in haar boek Harnas van Hansaplast kinderporno verkoopt. Een zaak waar een rechter zich moet uitspreken over het waarheidsgehalte van fictie: het hoger beroep van Geert Wilders verbleekt erbij.

Mijn hoop dat De acht bergen van Paolo Cognetti deze maand de eerste plaats van de ZL-toptien zou halen, komt niet uit. Cognetti’s verstikkend mooie relaas over nukkige mannen die zwijgend hun lotsbestemming ondergaan, moest opnieuw Griet Op de Beeck voor laten gaan. En in extremis Dan Brown natuurlijk, die zelfs twee noteringen haalde met Oorsprong/Origin. Ook verstikkend, maar niet van schoonheid.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven), Standaard (Turnhout) en De Tribune (Maastricht).