Kinderen gaan tijdens deze coronacrisis op berenjacht in hun eigen buurt. Paul van der Steen zoekt ze ondertussen in de wereld van kunst en cultuur. 

Een smetteloos witte ijsbeer neerzetten in Nederland, met zijn onbestendige weer en vervuilde lucht, is natuurlijk vragen om problemen. Wie niks doet, ziet op den duur niet eens meer dat het om de Arctische variant van het zoogdier gaat. In Roosendaal hebben ze hun ijsbeer een paar jaar geleden daarom maar ontdaan van alle bruine viezigheid.

Op 5 mei, precies zestig jaar na de onthulling en 75 jaar na de bevrijding, oogt de Roosendaalse ijsbeer, staand op een wereldbol, weer als een ijsbeer. Passend, want het beeld van Joop Vlak staat er vanwege het einde van de oorlog. Saillant detail: voor de oprichting waren er twijfels of de bevrijding in 1960 nog wel genoeg leefde om zo’n monument te rechtvaardigen.

Een ijsbeer op een ijsschots was het insigne van de 49e Infanteriedivisie van het Britse leger, daterend uit de weinig glorierijke jaren van het onderdeel in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Op verlies tijdens de Slag om Noorwegen volgde stationering op het weliswaar strategische, maar niet per se actierijke IJsland. De succesvolle acties volgden na juni 1944: Normandië en daarna verder noordoostwaarts om de Duitsers onder meer te verjagen uit Roosendaal en Den Bosch. Volhouden loont dus.

Polar Bear Als Van Gogh van de Roosendaalse kunstenaar Erika Stanley. © Erika Stanley